Vanaavond op de Belgische televisie, docu.
L.
Jij was toch dood, Brood?
Zondag 10 juli 2011
Documentaire van Woestijnvis waarin Steven Somers samen met Bart Chabot, vriend en biograaf van Herman Brood, terugkijkt op het woelige leven van de artiest, 10 jaar na zijn dood.
“Jij was toch dood, Brood?” is een hommage, een postuum portret vanuit Broods Amsterdamse biotoop. Tegelijk is het een indringend verslag van de vriendschap tussen twee onafscheidelijke schelmen: Brood & Chabot.
Amsterdam, 11 juli 2001, 13u26. Herman Brood – 54 jaar – springt van het dak van het Hilton hotel. In zijn afscheidsbriefje staat te lezen: “Maak er een feest van. Ik zie jullie nog wel eens. Ik ga nu bungy zonder elastiek.” Een uur later is de dood van Brood breaking news. In de avondjournaals getuigt Broods beste vriend en biograaf Bart Chabot dat Brood te trots was om verder te strompelen door het leven met een lichaam verwoest door drugs en drank…
Sinds eind jaren ’70 maakte Brood furore in de lage landen als rock-’n-roll-junkie, action painter en all round mediafenomeen. Ook op de Vlaamse tv was hij een graag geziene gast in programma’s als Villa Tempo, De Zevende Dag of De XII Werken van Rob Vanoudenhoven. Zelf noemde Brood zich ‘een gearriveerde dorpsgek’. De dorpsgek werd begraven als een volksheld: heel Amsterdam ging de straat op om een laatste hulde te brengen.
Amsterdam, tien jaar later. Schrijver-performer Bart Chabot is op weg naar Broods laatste podium: begraafplaats Zorgvlied. Onderweg houdt hij halt bij het Hilton hotel en Huize Ria, Broods geliefkoosde bordeel. In het hotel blikt Chabot terug op Broods laatste uren, in het bordeel mijmert hij over de jaren van seks, drugs & rock-’n-roll (“Wat een geweldige tijd… Nou, dat ben je kwijt.”), en bij het graf staat hij oog in oog met Hermans beschermengel.